آنژیوگرافی قلب چیست و چه کاربردهایی دارد؟

آنژیوگرافی عروق کرونر قلب یک آزمایش برای پیدا کردن یک انسداد در یکی از عروق کرونر است. در این روش وضع عروق قلب شخص بیمار مشخص شده و پزشک میتواند نوع درمان را با اطمینان خاطر تشخیص دهد. مزایای آنژیوگرافی شامل تشخیص بهتر، کاهش عوارض بعد از جراحی، کاهش هزینه و کوتاه شدن دوره بستری بیمار میباشد. از آنژیوگرافی نه تنها برای عروق قلب استفاده شده، بلکه برای بررسی عروق مغز، ریه، دستگاه گوارش و کلیه نیز کاربرد فراوانی دارد.
اگر دچار آنژین ناپایدار، درد قفسه سینه آتیپیک، تنگی آئورت یا نارسایی ناشی از نارسایی قلبی باشید، پزشک شما احتمال مواجه با حمله قلبی را تشخیص خواهد داد.
فواید آنژیوگرافی قلب
بیشتر بخوانید : بیماری پارافیلیا یا انحراف جنسی چیست؟
آنژیوگرافی روندی است که دقیق ترین اطلاعات ممکن از عروق را تهیه و قبل از عمل در اختیار جراح قرار میدهد. بر پایه این اطلاعات، جراح می تواند برخی از بیماری ها را بدون نیاز به عمل جراحی باز، درمان کند و در صورت نیاز به عمل باز، این اطلاعات، جراح را در انجام سریع و دقیق این امر یاری می رساند.
هنگامی که پس از معاینات بالینی، نوار قلب و روشهای پیشرفتهتری چون تست ورزش، اسکن هستهای قلب، استرس اکو، یا سی تی آنژیو، احتمال قابل توجهی برای تنگی عروق کرونر داده شود، از آنژیوگرافی به عنوان روش قطعی تشخیص بیماری عروق کرونر استفاده میشود. در آنژیوگرافی امکان اندازهگیری مستقیم فشارهای داخل قلب، مشاهده عروق کرونر، حفرههای قلبی و عروق بزرگ و… فراهم میشود؛ همچنین اقدامات درمانی در آنژیوگرافی هم امکانپذیر میباشد.
در آنژیوگرافی قلب به وسیله یک لوله نازک و قابل انعطاف که کاتتر نام دارد یک ماده رنگی تزریق میشود. هنگام آنژیوگرافی شخص چیزی احساس نمیکند، مگر وقتی کاتتر به قلب میرسد شخص کمی تپش قلب پیدا میکند که این امر طبیعی است. در روش آنژیوگرافی قلب Angiography کاتتر از راه وریدی در کشاله ران به سوی قلب فرستاده میشود. سپس وقتی این وسیله در قلب یا مدخل عروق تغذیه کننده میرود، مادهای قابل رویت توسط اشعه ایکس تزریق خواهد شد و با کمک آن از زاویههای مختلف قلب عکس برداری میشود. این ماده رنگی معمولا از جنس ید است و برای بدن ضرری ندارد، مگر اینکه فرد بیماری کلیوی یا سابقه حساسیت داشته باشد. بعد از آنژیوگرافی ماده حاجب بدون هیچ مشکلی از طریق کلیهها توسط ادرار دفع میشود.

این کار روشی برای تشخیص پاتولوژی فضای داخلی رگ های خونی یا لومن است، این روش نخستین بار توسط پزشک پرتغالی آنتونیو اگا مونیش برای تشخیص برخی از بیماری مرتبط با سیستم اعصاب مانند تومورهای آن به کار گرفته شد. اکنون رادیولوژیستها و کاردیولوژیستها با استفاده ازx-ray angiography جراحیهای تهاجمی بسیار ظریفی را در سیستم گردش خونی، به خصوص شریان های قلبی انجام میدهند.
آماده سازی آنژیوگرافی کرونر
پزشکان اغلب قبل از آزمایش آنژیوگرافی عروق کرونری، از MRI یا CT اسکن استفاده میکنند تا تلاش خود را برای مشخص کردن مشکلات با قلب شما انجام دهند.
هشت قبل از آنژیوگرافی بهتر است چیزی نخورده و در 24 ساعت بعد از آن بهتر است یک همراه کنار خود داشته باشید، چراکه احتمال سرگیجه بعد از آنژیوگرافی بسیار بالاست.

در بیمارستان، از شما خواسته میشود که لباسهای بیمارستانی بپوشانید و فرمهای رضایت نامه را امضا کنید. پرستاران فشار خون خود را میگیرند، خط وریدی را شروع میکنند و اگر دیابت دارید، قند خون شما را بررسی میکنند. شما همچنین ممکن است نیاز به آزمایش خون و الکتروکاردیوگرام داشته باشید.
آنژیوگرافی به شکل سنتی چگونه است؟
آنژیوگرافی به شکل سنتی از طریق شریان کشاله ران صورت پذیرفته که در آن یک لوله باریک (کاتتر) وارد شریان ران و از آنجا به مدخل شریان های کرونر هدایت می شود. سپس با تزریق ماده حاجب رادیولوژی در این شرایین، نقاط تنگ شریان شناسایی می شود.
در زمان آنژیوگرافی چه احساسی خواهید داشت؟
بعد از تزریق رنگ، ممکن است کمی احساس سوزش داشته باشید. پس از آزمایش به محل ورود کاتتر فشار وارد میشود تا از خونریزی جلوگیری شود. اگر کاتتر در کشاله ران قرار گرفته باشد، بهتر است برای چند ساعت به پشت دراز بکشید تا از خونریزی جلوگیری شود. بعد از آزمایش آب زیادی بنوشید تا رنگ تزریق شده کاملا از بدن دفع شود.
پس از آنژوگرافی چه اتفاق رخ میدهد؟
بعد از آنژیوگرافی هر زمان که بیمار وارد بخش شود به مدت یک ساعت باید از خوردن خودداری کند، اما بعد از یک ساعت اگر بیمار به راحتی بتواند آب دهانش را قورت دهد و میتواند شروع به خوردن مایعات کند و اگر مشکلی وجود نداشته باشد خوردن مواد دیگر را آغاز کند.

در مورد مراقبت های لازم بعد از آنژیوگرافی باید گفت که از بلندکردن اجسام سنگین در چند روز اول پس از انجام عمل باید خودداری نمایید، افزایش مصرف آب و مایعات در طی دو روز پس از انجام آنژیوگرافی و عدم استفاده از وان حمام در طی دو روز پس از انجام آزمایش هم توصیه میگردد.
خطرات ناشی از آنژیوگرافی قلب
بیشتر بخوانید : 8 باور غلط در مورد ویروس اچ آی وی
آنژیوگرافی قلب عوارض خاصی ندارد، مگر گاهی بیمار تپش قلب بگیرد که آن هم طبیعی است. البته در برخی موارد بیمار دچار استفراغ و تهوع یا برافروختگی موقت نیز میشود که این موضوع به زودی تمام میشود. بیمار در مواقع خیلی نادر اگر در هنگام ورود کاتتر دچار مشکل بشود، به سرعت داروهای لازم را مستقیما وارد قلب میکنند و مشکل بیمار حل می شود. پس نیازی به نگرانی نیست. همانند بسیاری از روشهای انجام شده در قلب و رگهای خونی، یک آنژیوگرافی عروق کرونر هم میتواند خطرات و عوارض مختلفی داشته باشد:
- عفونت
- حمله قلبی
- سکته مغزی
- آسیب به کلیه
- خونریزی بیش از حد
- آسیب به شریان کاتتر
- ریتم قلب نامنظم (آریتمی)
- واکنشهای آلرژیک به رنگ یا داروهای مورد استفاده
در برخی افراد ممکن است در محل ورود کاتتر دچار عفونت شوند، گرچه این مورد نادر است. ممکن است زخم فرد قرمز و متورم شود و طی روزهای ابتدایی بعد از آنژیوگرافی از آن چرک خارج شود.

بعضی از افراد هم به رنگی که در طی آنژیوگرافی استفاده میشود، واکنش حساسیتی نشان میدهند. این اتفاق معمولا بعد از چند روز بهتر میشود، اما پزشک شما برای درمان و پیشگیری از وقوع آن میتواند برای شما داروهایی تجویز کند.
چرا آنژیوگرافی از طریق دست بهتر از آنژیوگرافی از کشاله ران است؟
در آنژیوگرافی از دست، بیمار بلافاصله پس از اتمام آنژیوگرافی قادر است راه برود و نیاز به تحمل وزن بالای کیسه شن نیست. از طرف دیگر شانس خونریزی از محل ورود وسایل آنژیوگرافی از طریق دست در مقایسه با آنژیوگرافی ران کمتر است.
برای اخبار پزشکی بیشتر با مجله اینترنتی جینگوبینگو مگ همراه باشید