پریودنتیت یا التهاب لثه چیست؟

پریودونتیت یا بیماری لثه یک عفونت شایع است که باعث آسیب به بافت نرم و استخوان دندانها میشود. بدون درمان، استخوان آلوئولار اطراف دندان ها به آرامی و به تدریج از بین میرود. بدن افراد معمولا علائم بیماری لثه را تا حدود چهل سالگی نشان نمیدهد. احتمال مبتلا شدن آقایان به بیماری لثه نسبت به خانمها بیشتر است. اگرچه نوجوانان به ندرت دچار پریودنتیت میشوند، اما آنها میتوانند به ژنژیویت مبتلا شوند که شکل خفیف تری از بیماری لثه است. معمولا بیماری لثه هنگامی پیشرفتهتر و حادتر میشود که به پلاک ها اجازه داده شود زیر خط لثه تکثییر شوند.
معنای اصلی پریودنتیت چیست؟
نام “پریودنتیت” به معنای “التهاب در اطراف دندان است”. میکروارگانیسم ها، مانند باکتری ها، به سطح دندان و به اطراف دندان می چسبند و تکثیر میشوندو همان گونه که سیستم ایمنی واکنش نشان میدهد و سموم آزاد میشود، التهاب رخ می دهد.
پریودنتیت بدون درمان در نهایت منجر به از دست رفتن دندان میشود. این اتفاق ممکن است خطر سکته مغزی، حمله قلبی و سایر مشکلات سلامتی را هم افزایش دهد.
پلاک باکتریایی، غشای چسبنده و بی رنگ که بر روی سطح دندان ها ایجاد میشود، شایع ترین علت بیماری پریودنتال است. پلاک ماده چسبناکی است که چند ساعت پس از مسواک زدن روی دندانها تشکیل میشود. سلولهای دستگاه ایمنی بدن در تلاش برای از بین بردن باکتریها، مادهای از خود آزاد میکنند که باعث التهاب و تخریب لثه ها،ر باط پریودنتال و یا استخوان آلوئولار (alveolar bone) میشود. این روند به تورم، خونریزی لثه و التهاب لثه که اولین مرحله بیماری پریودنتیت هم است و لق شدن دندانها که نشانهای از پریودنتیت شدید میباشد، منجر میشود.
بیشتر بخوانید: خرید ملک در استانبول
انواع بیماری پریودنتیت یا التهاب لثه:
بیماری پریودنتیت انواع مختلفی دارد که متداولترین آنها را با هم مرور میکنیم
پریودنتیت مزمن:
این حالت اغلب در بزرگسالان دیده میشود؛ اگرچه کودکان هم میتوانند به آن مبتلا شوند. مسبب این نوع پریودنتیت افزایش پلاکهای دهان است که به مرور زمان و به آهستگی باعث وخامت وضعیت بیمار شده که در صورت درمان نشدن باعث از بین رفتن لثه و استخوان و از دست رفتن دندان میشود.
پریودنتیت تهاجمی:
این نوع از پریودنتیت اکثرا از کودکی و یا از ابتدای بزرگسالی آغاز شده و افراد کمتری به آن مبتلا میشوند. این بیماری بیشتر روی خانواده ها تاثیر گذاشته و در صورت درمان نشدن به سرعت منجر به از دست رفتن تصاعدی استخوان و دندان میگردد.
خوشبختانه در اکثر موارد، پریودنتیت از طریق رعایت بهداشت دندان قابل پیشگیری است.
آنچه گسترش این بیماری را سرعت میبخشد:
- پریودونتیت یا بیماری لثه، بر ناحیه اطراف دندان، از جمله استخوانها هم تاثیر میگذارد. این اتفاق زمانی میافتد که باکتریها و پلاک در اطراف دندان ایجاد میشود و سیستم ایمنی یک واکنش دفاعی را آغاز میکند.
- بهداشت دهان و دندان بخشی از درمان و پیشگیری این بیماری به شمار میآید، اما گاهی اوقات عمل جراحی ضروری است.
- عمدتا افراد سیگاری بیشتر از افراد عادی به این بیماری مبتلا میشوند. سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماریهای دهان و دندان را افزایش میدهد و درمانی هم برای آن یافت نمیشود.
- به نظر میرسد ارتباط بین بیماری لثه و شرایط دیگر سلامتی مانند بیماریهای قلبی وجود دارد.
نشانهها و علائم پریودنتیت شامل موارد زیر است:
- خونریزی لثهها
- تنفس نادرست
- لق شدن دندانها
- لثههای متورم شده
- حساس شدن لثهها
- احساس درد هنگام جویدن
- لثه هایی به رنگ قرمز تیره
- به وجود آمدن فضا بین دندانها
- به وجود آمدن چرک بین دندانها و لثهها
- تغییر حالت روی هم قرار گرفتن دندان ها هنگام گاز زدن
- افتادگی لثه ها که موجب میشود دندان ها بلند تر از آنچه هستند به نظر برسند
بیشتر بخوانید: خرید ملک در ترکیه
عوامل خطر
فاکتورهایی که می توانند خطر ابتلا به پریودنتیت را افزایش دهند عبارتند از:
- چاقی
- ژنتیک
- سن بالا
- سوء مصرف مواد
- نداشتن بهداشت دهان و دندان
- سیگار کشیدن یا جویدن زیاد آدامس
- تغذیه نامناسب، از جمله کمبود ویتامین C
- تغییرات هورمونی، مانند موارد مرتبط با بارداری یا یائسگی
- برخی بیماری ها مانند دیابت، آرتریت روماتوئید و بیماری کرون
- بعضی از داروهایی که باعث خشکی دهان یا تغییرات لثه میشوند
- شرایطی که سبب کاهش ایمنی بدن مانند بیماری لوسمی، HIV / AIDS و درمان سرطان میشود
عوارض جانبی
جینگوبینگو مگ: پریودونتیت میتواند باعث از دست رفتن دندان شود و برخی تحقیقات نشان میدهد که باکتریهای مسئول پرئودوتیت میتوانند جریان خون خود را از طریق بافت لثه وارد بدن کنن و احتمالا بر قلب، ریه ها و سایر قسمت های بدن تاثیر می گذارد. به عنوان مثال، پریودنتیت ممکن است با بیماری تنفسی، آرتریت روماتوئید، بیماری عروق کرونر یا سکته مغزی هم مرتبط باشد. اما برای تأیید این پیوند نیاز است مطالعات بیشتری انجام شود.
جلوگیری
بهترین راه برای جلوگیری از پریودنتیت، پیروی از یک برنامه کامل بهداشت دهان و دندان است.
بهداشت دهان و دندان به معنی در روز برای دو دقیقه مسواک زدن سرسری نیست، شما باید نحوه صحیح مسواک زدن را به خوبی آموخته و تمامی خوراکیها را از بین دندانهای خود بیرون بریزید. همچنین هر شش ماه یک بار معاینه دندانپزشک به پیشگیری از انواع بیماریهای دهان و دندان کمک میکند.
درمان
هدف اصلی درمان، کنترل عفونت است. نوع درمان با توجه به میزان پیشرفت بیماری متفاوت است. تمام روشهای درمانی نیازمند این است که بیمار مراقبت روزانه خوبی از دهان و دندانش در خانه داشته باشد. پزشک همچنین ممکن است دستورات خاصی چون ترک سیگار را به عنوان راهی برای بهبود نتیجه درمان پیشنهاد نماید.
درمان با هدف از بین بردن رسوبات پلاک و باکتری روی دندان ها و لثه ها صورت می گیرد.
بیشتر بخوانید: خرید خانه در ازمیر
شیوه های بهداشت دهان و دندان
تیم مراقبت دندانپزشکی شما دستورالعملهایی در مورد چگونگی کاهش تعداد باکتریها در دهان، که شامل نگهداری دندانها و لثهها است به شما ارائه خواهند داد. دندانپزشک به شما در مورد چگونگی استفاده از نخ دندان و مسواک به شما توصیههایی خواهد داشت و ممکن است سایر محصولات بهداشت دهان مانند دهانشویه را هم به شما توصیه کنید.
آنتی بیوتیک ها
در برخی موارد، دندانپزشک شما آنتی بیوتیک برای شما تجویز میکند تا به عمر عفونتها پایان دهد. آنتی بیوتیک ممکن است به شکل دهانشویه، ژل، یا قرص یا کپسول خوراکی باشد.
عمل جراحی
اگر التهاب در دهان همچنان ادامه داشته باشد، دندانپزشک شما ممکن است یک عمل جراحی به نام فلاپ جراحی را برای تمیز کردن رسوبات زیر لثهها توصیه کند. تحت بیهوشی، لثههای شما بلند شده و ریشههای دندانهای شما پاک می شوند.
اگر شما در پی این بیماری، استخوانی را از دست داده باشید، یک روش شناخته شده به عنوان پیوند استخوان ممکن است همزمان با عمل جراحی فلاپ انجام شود تا استخوان از دست رفته بازسازی شود.
همراه ما با سایر مقاله ها باشید با جینگوبینگو